Slaapproblemen kosten de Nederlandse economie jaarlijks zo’n 3 tot 4,5 miljard euro, schatte arbodienst Arboned in 2016. Bij meer dan de helft van de bedrijven wordt over vermoeidheid geklaagd en bij ruim 30% van de bedrijven wordt dit als een probleem ervaren.
Uit onderzoek is gebleken dat werknemers die onvoldoende slapen minder productief zijn, meer fouten maken en zich vaker ziekmelden: Het verzuimpercentage onder werknemers die slecht slapen ligt met 5,3 procent hoger dan onder werknemers die goed slapen (2,4 procent) . Uitgeruste werknemers zitten beter in hun vel, zijn socialer en vertonen minder ongewenst gedrag.
Sucsleep noemt slaap dan ook wel de sleutel tot duurzame inzetbaarheid. Slechts 10% van de bedrijven in Nederland pakt echter slaapproblemen actief aan. Een reden hiervoor is dat zij niet goed weten hoe zij dit moeten doen (25%) of slaap als een privéaangelegenheid zien (70%). Maar wat als een vermoeide collega een ongeluk veroorzaakt, een belangrijke fout maakt of langdurig ziek wordt van te weinig slaap?
Slaap en werkstress zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veel werkgevers besteden al aandacht aan stress op de werkvloer. Dus als werkstress iets is waarvan men vindt dat het de werkgever aangaat, waarom slaap dan niet?