Goed slapen: zorg van de werkgever of privéaangelegenheid?

Slaapproblemen kosten de Nederlandse economie jaarlijks zo’n 3 tot 4,5 miljard euro, schatte arbodienst Arboned in 2016. Bij meer dan de helft van de bedrijven wordt over vermoeidheid geklaagd en bij ruim 30% van de bedrijven wordt dit als een probleem ervaren. 

Uit onderzoek is gebleken dat werknemers die onvoldoende slapen minder productief zijn, meer fouten maken en zich vaker ziekmelden: Het verzuimpercentage onder werknemers die slecht slapen ligt met 5,3 procent hoger dan onder werknemers die goed slapen (2,4 procent) . Uitgeruste werknemers zitten beter in hun vel, zijn socialer en vertonen minder ongewenst gedrag. 

Sucsleep noemt slaap dan ook wel de sleutel tot duurzame inzetbaarheid. Slechts 10% van de bedrijven in Nederland pakt echter slaapproblemen actief aan. Een reden hiervoor is dat zij niet goed weten hoe zij dit moeten doen (25%) of slaap als een privéaangelegenheid zien (70%). Maar wat als een vermoeide collega een ongeluk veroorzaakt, een belangrijke fout maakt of langdurig ziek wordt van te weinig slaap?

Slaap en werkstress zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veel werkgevers besteden al aandacht aan stress op de werkvloer. Dus als werkstress iets is waarvan men vindt dat het de werkgever aangaat, waarom slaap dan niet?

 

Slaaptekort zorgt ervoor dat de mogelijkheid dingen te onthouden afneemt. Dit heeft als gevolg dat je gedurende de dag slechter kunt leren en denken, bijvoorbeeld van een training waarin je leert om te gaan met stress. Van slaap een prioriteit maken op de werkvloer is daarom een essentiële basis voor de rest van de trainingen gericht op de persoonlijke ontwikkeling.

Het betekent niet dat de werkgever verantwoordelijk is voor de nachtrust van zijn werknemers. Maar je doet er als bedrijf wel goed aan er aandacht aan te besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *