Nachtwerk

Hulp voor medewerkers met onregelmatige werktijden

Het percentage medewerkers dat slaapproblemen heeft ligt 6% hoger bij medewerkers die nacht- of onregelmatige diensten draaien.

slaapproblemen nachtdienst
  •  Medewerkers met onregelmatige diensttijden hebben moeite om hun slaap- en voedingspatronen aan te passen aan wisselende schema’s, wat leidt tot chronische vermoeidheid en een ongezonde leefstijl.
  • Organisaties hebben geen handvatten om slaapproblemen bij medewerkers met onregelmatige diensttijden aan te pakken, omdat deze problemen complex zijn complex en een holistische benadering vereisen.
  • De nadelen van onregelmatige werktijden, zoals vermoeidheid, verminderde alertheid en verhoogde gezondheidsrisico’s komen vaak ter sprake, maar leidinggevenden hebben vaak niet de kennis of middelen om medewerkers met slaapproblemen te helpen.
  • Het verrichten van nachtarbeid, is een belangrijke risicofactor voor het Shift Work Sleep Disorder syndroom. Dit houdt in dat medewerkers die regelmatig nachtdiensten draaien, een verhoogd risico lopen op slaapstoornissen, slapeloosheid en slaperigheid overdag, wat de alertheid, concentratie en productiviteit vermindert. 
  • Door slaaptekort en vermoeidheid zijn medewerkers in onregelmatige diensten vatbaarder voor fouten en ongevallen op de werkvloer, wat de veiligheid in gevaar brengt.
  • Onregelmatige werktijden kunnen leiden tot minder tijd voor sociale activiteiten en zelfzorg, wat stress en slaapproblemen verder kan verergeren.
  • De aanzienlijke risico’s (e.g ziekteverzuim en verminderde arbeidsefficiëntie) die hierbij komen kijken brengen aanzienlijke kosten met zich mee voor de werkgever.

Ploegendienstarbeid of elke andere vorm van onregelmatig werk vereist een specialistische aanpak als het gaat om gezonde slaap en voeding. Dat weten wij niet alleen uit onze jarenlange ervaring met onregelmatige diensttijden, ook wordt door het RIVM en TNO geadviseeerd om maatwerk te leveren. 

Sucsleep is gespecialiseerd in gezondheidsproblemen op de werkvloer die ontstaan door onregelmatige werktijden

Onze slaapworkshops en het 12-wekenprogramma zijn bij uitstek geschikt om medewerkers met onregelmatige werktijden te helpen aan een gezonde werk-privé balans, een gezond voedingspatroon en een goede nachtrust.

✔️ Een gezond slaap-waakritme: Medewerkers leren hoe ze hun slaap-waakritme kunnen aanpassen aan hun dienstrooster, wat resulteert in betere slaapkwaliteit en minder vermoeidheid.

✔️ Een goede slaapkwaliteit en optimale slaapduur: Medewerkers krijgen praktische tips en technieken om de kwaliteit en duur van de slaap te verbeteren, afgestemd op individuele behoeften.

✔️ Een gezonde werk-privé balans: Medewerkers leren strategieën om hun werk- en privéleven beter in balans te brengen, wat leidt tot minder stress en betere slaap.

✔️ Monitoren gezondheid medewerkers: Door continue monitoring krijgen medewerkers inzicht in hun gezondheid en slaapgewoonten, waardoor ze beter in staat zijn om verbeteringen door te voeren.

✔️ Een gezond en realistisch voedingspatroon: Advies en begeleiding bij het ontwikkelen van een voedingspatroon dat slaap en energieniveaus ondersteunt, aangepast aan onregelmatige werktijden.

✔️ Duurzame gedragsverandering: Door het 12-weken programma worden medewerkers gemotiveerd om blijvende veranderingen in hun slaap- en gezondheidsgewoonten door te voeren, wat leidt tot langdurige voordelen voor hun prestaties en gezondheid.

Deze organisaties gingen je voor

We hebben alles in huis om slaapproblemen op de werkvloer aan te pakken. Onze dienstverlening slaat een brug tussen wetenschappelijke inzichten en praktische toepasbaarheid. 

Ons aanbod: