Nachtwerk

Een programma voor medewerkers met onregelmatige werktijden

Ploegendienstarbeid of elke andere vorm van onregelmatig werk vereist een specialistische aanpak als het gaat om gezonde slaap en voeding. Dat weten wij niet alleen uit onze jarenlange ervaring met onregelmatige diensttijden, ook wordt door het RIVM en TNO geadviseeerd om maatwerk te leveren. 

slaapproblemen nachtdienst

Het percentage medewerkers dat slaapproblemen heeft ligt 6% hoger bij medewerkers die nacht- of onregelmatige diensten draaien. De aanzienlijke risico’s (e.g ziekteverzuim en verminderde arbeidsefficiëntie) die hierbij komen kijken brengen aanzienlijke kosten met zich mee voor de werkgever of organisatie.

Het verrichten van nachtarbeid verrichten, is een belangrijke risicofactor voor het Shift Work Sleep Disorder syndroom. Dit houdt in dat medewerkers die regelmatig nachtdiensten draaien, een verhoogd risico lopen op slaapstoornissen, slapeloosheid en slaperigheid overdag, wat de alertheid, concentratie en productiviteit vermindert. 

Negen van de tien mensen die in de nacht werken, doen dit buitenshuis en moeten dus de weg op voor hun werk.

Autorijden met slaaptekort is schadelijker dan autorijden onder invloed van alcohol doordat er micro-slaapjes ontstaan bij slaaptekort. Dit zijn korte momenten (onder de dertig seconden) waarop iemand in slaap valt achter het stuur en helemaal niet reageert.

Verkeerde voeding en drankjes op verkeerde tijdstippen verergert de symptomen die ontstaan door nachtdienstwerk.

Sucsleep is gespecialiseerd in gezondheidsproblemen op de werkvloer die ontstaan door onregelmatige werktijden

Wij helpen jouw team of afdeling bij:

✔️ Een gezonde werk-privé balans

✔️ Monitoren gezondheid medewerkers

✔️ Een gezond en realistisch voedingspatroon

✔️ Een gezond slaap-waakritme

✔️ Een goede slaapkwaliteit en optimale slaapduur

✔️ Duurzame gedragsverandering

nachtdienst slaapproblemen

De slaapworkshop en het slaapplan zijn bij uitstek geschikt voor medewerkers met onregelmatige werktijden. Sucsleep heeft zowel een aparte workshop als een aparte videotraining (onderdeel van het slaapplan) ontwikkeld om medewerkers met onregelmatige werktijden te helpen aan een gezonde werk-privé balans, een gezond eetpatroon en een goede nachtrust.