Waarom je niet moet proberen een ochtendmens te worden (als je dit van nature niet bent)

En waarom je als werkgever dus goed doet aan het invoeren van flexibele werktijden

We hebben het allemaal weleens gehoord: als je succesvol wilt zijn, sta dan vroeg op. Apple CEO Tim Cook staat bijvoorbeeld om kwart voor 4 ’s ochtends (ja dat lees je goed) op en Fiat CEO Sergio Machionne om half 4. 

Maar wat als je alleen al van het idee om vóór 8 uur ’s ochtends al gesport en ontbeten te hebben en je mail weggewerkt te hebben, je je wilt omdraaien in je bed en wil snoozen tot aanstaande zaterdag… Ben je dan echt gedoemd tot een minder succesvolle werknemer?

 

Naar schatting heeft ongeveer 50% van de bevolking geen specifieke voorkeur voor de ochtend of avond, maar zitten ze ergens in het midden. Ongeveer een op de vier van ons, neigt meer naar vroege ochtenden, en laten we het laatste kwart van de mensen nachtuilen noemen

 

Als je wilt weten of je een ochtend- of avondmens bent, probeer dan eens een week te gaan slapen wanneer je moe wordt en op te staan wanneer je lichaam wakker wordt. 

 

 Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat ochtendmensen analytischer denken, hogere doelen stellen voor zichzelf, meer toekomstgericht plannen en over het algemeen beter in hun vel zitten als je ze vergelijkt met nachtuilen. 

 

Hoewel ochtendmensen op academisch gebied misschien beter presteren, scoren avondmensen beter op taken die geheugen en verwerkingssnelheid meten. Ze staan over het algemeen meer open voor nieuwe ervaringen en zijn vaak creatiever  (niet altijd).

 

“Het is wel zo dat van de meesten van ons wordt verwacht dat we om 8/9 uur op het werk verschijnen”

Een ochtendmens zijn is dus geen must als je succesvol wilt zijn op je werk. 


Het is wel zo dat van de meesten van ons wordt verwacht dat we zo tegen 8/9 uur op het werk verschijnen. Dat betekent dat mensen die graag vroeg opstaan meer op hun werkdag zijn afgestemd en waarschijnlijk beter zullen presteren dan anderen. 

Nu hoor ik je denken: kan je jezelf of iemand anders aanleren om vroeg op te staan? Went dat?  

Gezien de titel van dit blog zal het antwoord op deze vraag je niet verrassen. Wanneer je mensen hun eigen biologische klok aan laat houden, voelen ze zich beter en hebben ze meer mentale capaciteit. 

 

Sterker nog, het is zelfs schadelijk om nachtuilen vroeg op te laten staan. Wanneer je nachtuilen dwingt om vroeg op te staan, produceren ze nog melatonine. Dan verstoor je dit proces en dwing je hun lichaam in de actieve modus. Dat kan vervelende lichamelijke gevolgen hebben, zoals een disbalans in hormonen of een veranderende gevoeligheid voor insuline en glucose, wat overgewicht kan veroorzaken.  

“Wanneer je avondmensen vroeg op laat staan, kan dit leiden tot overgewicht”


Lees je dit blog als werkgever en denk je nog steeds dat het een goed idee is om zelf te bepalen hoe laat jouw werknemers beginnen?  

“Om het beste uit je werknemers te halen is het belangrijk om met ze in gesprek te gaan”

Je kan ze meegeven dat blootstelling aan fel (of natuurlijk) licht in de ochtend en het vermijden van kunstlicht ’s avonds kan helpen om ’s avonds eerder in slaap te vallen en ‘s ochtends beter te presteren. Maar omdat de biologische klok van avondmensen tegenstribbelt, zal dit altijd een uitdaging blijven. Om het beste uit je werknemers te halen kan je het beste met ze in gesprek gaan (én blijven, gezien de voorkeuren veranderen met de leeftijd). Iemand forceren om een ochtendmens te worden heeft verre van positief effect, en werkt al dan niet averechts.

Interessant? Dit bericht kan je delen door hier rechtsonder op de sociale iconen te klikken.

9 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *